Fullt upp nu

Publicerat: 12 februari, 2015 i Uncategorized

Alltid lika skönt när man är klar med en tenta. Det känns som att man har hållit andan i en vecka och äntligen får syre. Den frihet som jag får är dock kortvarig eftersom jag har en ny tenta redan nästa v. Jag försöker i alla fall ta en sak i taget. Oftast hjälper träningen en stor bit på vägen, eftersom jag blir klarare i hjärnan och därmed får lättare in alla de latinska orden i huvudet. Dock har det varit fullt upp även med träningsbiten de senaste två veckorna. Jag har gjort många tester för att se hur jag ligger till med träningen. Det har blivit wingates-, tröskel- och VO2max-test men även ett test där jag kollar min intracellulära vätska (ICV) samt kroppsanalys av muskler och fett.

Nivån av intracellulära vätskan (ICV) är väldigt intressant, tycker jag. Jag ska försöka beskriva kortfattat och så enkelt som möjligt om ICV och dess betydelse.

Intracellulära vätskana är vätskan som finns i cellerna (muskelcellerna). Muskelceller får framförallt sin energi av kolhydrater som lagras i dessa. Kolhydrater binder vatten. Detta innebär att ju mer kolhydrater som finns i cellerna desto mer vatten (ICV) finns även där. Målet är att inte ha underskott på ICV för annars får inte musklerna tillräckligt med energi för att bli starkare. Istället bryts musklerna ner. Därför är det oerhört viktigt att få i sig kolhydrater efter en träning så att musklerna kan återupphämta sig efter det hårda passet.

En annan intressant sak är att om cellerna inte får i sig tillräckligt med energi så går de på sparläge och lagrar så mycket fett som möjligt. Detta innebär tvärtemot vad de flesta tror, dvs att man inte går ner i fett när man äter mindre mat. Visserligen kanske man går ner i vikt men den viktminskningen beror på att musklerna bryts ner. Givetvis gäller detta inte alla. Tränar man sällan och äter mycket mat så går man självklart inte ner i vikt. Men har man underskott på ICV och ökar mängden långsamma kolhydrater så minskar man med största sannolikheten sina fettnivåer. Därför bör man först kolla upp vilket ICV-värde man har. Jag hoppas att ni förstod något av det jag skrev. 😉 Själv tycker jag att de här testerna är grymt coola. Jag har under en lång period försökt att gå ner i vikt inför cykelsäsongerna, genom att äta mindre mat men har varje gång misslyckas totalt. Nu har jag börjat ätit mer mat, speciellt långsamma kolhydrater (fullkorn) och har bara på en vecka minskat mitt fetthalt med 0,5 kg.

Ha det bra så länge!

kommentarer
 1. Martin S. skriver:

  Vill ha mer siffror, framför allt tröskelwatt o vo2max 😉

  En av fördelarna som cyklist är att en kan ju äta hur mycket som helst utan att det gör speciellt mycket 😉 skönt det går åt rätt håll för dig!

 2. Emmy Thelberg skriver:

  Här kommer mer siffror:
  Tröskelwatt = 174 W, tröskelpuls = 160slag/min
  VO2max = 57,2 ml/min/kg, sluteffekt = 300 W
  Jag är inte nöjd med värdena men jag har iaf utvecklingspotential 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s