Årskrönika 2014

Publicerat: 25 januari, 2015 i Uncategorized

Bättre sent än aldrig men här kommer min årskrönika för 2014.

Året inleddes med en snöfattig vinter, vilket möjliggjorde en hel del cykelpass utomhus. För första gången hade jag en egen tränare som jag kunde bolla tankar och idéer med. Jag var även frisk och kunde träna på bra med min uppbyggnadsträning för att komma stark inför tävlingssäsongen. Jag hade fyra tävlingar under år 2014 som jag tänkte satsa extra på och formtoppa till. Det var EM i Irland, SM i linje, SM i långlopp i mtb och CykelVasan. De andra tävlingarna sågs som en del av träningen även fast de var viktiga för t.ex. totalplaceringen i långloppscupen.

Tävlingssäsongen rivstartade med en kuperad och relativt teknisk långlopps-världscup i vackra Frankrike. Jag kände mig allt starkare under loppet och hamnade tillslut på en sjunde plats som jag var väldigt nöjd med. Därefter följde några härliga träningsdagar på de franska bergen.
Banbeskrivning
Väl hemma i Sverige gick det inte lika bra resultatmässigt. Jag hade otur på den första långloppscupen i mtb, fick punktering efter en klar ledning.  Den andra deltävlingen gick i Falun och var en stor besvikelse, hade verkligen ingen go i mig, vilket var en stor besvikelse. Detta ledde till en rejäl tankeställare efteråt. Jag hade det svårt att förstå hur jag kunde vara så frånvarande mentalt under tävlingen men bestämde mig att aldrig bli så igen. Lidaloop var den tredje tävlingen i cupen men även min sista tävling innan EM. Den här gången svarade både kropp och knopp. Jag låg delad etta med Jennie Stenerhag tills jag återigen fick en kraftig punktering och jag hamnade långt på efterkälken. Det viktigaste var dock att jag kände mig stark och hade med mig en skön känsla av att börja komma i form till EM som skulle gå veckan efter.

MTB EM i marathon var i de sagolikna Irländska skogarna. Jag kände mig stark under loppet, hade bra känsla i kroppen och ett rejält sug på att ta i för kung och fosterland. Efter att ha vurpat och kommit ikapp täten så tappade jag på dem vid den första riktigt långa backen (egentligen ett berg). Kom i mål på en sjätte plats och uppfyllde därmed mitt mål att komma bland de tio bästa. Efter målgången tittade jag på prisceremonin av de tre bästa och under den tiden skapades en tydlig målbild i mitt huvud att jag själv skulle stå högst upp på pallen om några år.

DSC_0419

Trots mitt fina resultat på EM hamnade jag efter en vecka i en mental down period, vilket visade sig kallas för post presure dissorder. Jag hade varit så laddad inför EM och plötsligt var det över. Tappade lusten med allt, speciellt med cyklingen men bestämde mig ändå för att köra SM i landsväg nere i Götene. Tävlingen genomfördes en kall och regnig dag. Jag hängde med tätklungan uppför alla varven på Kinnekulle men inför spurten om tredje platsen hade jag inget att komma med. Kände mig ändå nöjd med tanke på att det var min första riktiga landsvägstävling i linje för året. Efter SM-helgen tog jag det lugnt med träning både pga låg motivation och att kroppen var sliten.

Lagom till Mörksuggejakten kände jag mig på hugget igen och det var åter igen roligt att tävla. Tråkigt nog var det inte några tävlingar på ett tag så istället blev det hårdträning inför långlopps-SM. Svenska mästerkapen gick bra, kom på andra plats efter Jennie Stenerhag som var superstark detta år.

20140830-180035-64835689.jpg

Inför och på CykelVasan hade jag en väldig bra känsla i kroppen. Jag gjorde mitt bästa, vilket den här gången bara ledde till en fjärde plats med mersmak.  Inför det loppet hade jag ett bra koncept med uppladdning och uppvärmning, vilket jag kommer att ta med mig till andra tävlingar framöver.

20140830-180035-64835178.jpg

20140831-173833-63513690.jpg

Sammanfattningsvis var jag fysiskt starkare än tidigare år trots att säsongen innehöll både toppar och dalar. De tävlingar som jag hade valt att ha som huvudfokus under säsongen, hade jag en stark och lätt känsla i kroppen. De tävlingar jag var mest nöjd med resultatmässigt var världscupen i Frankrike, EM i Irland och långlopps SM nere i Allingsås.

Jag vill tacka alla mina sponsorer, tränare och familj som har stöttat mig och jag ser med stor förväntan fram emot säsongen 2015 som kommer att te sig annorlunda.  Mer om det kan ni läsa i ett senare inlägg.

kommentarer
 1. Martin S. skriver:

  Suget är stort nu och blir inte mindre av att läsa årskrönikor och se på bilder från gångna säsongen! Grym säsong.

  Lär bli ett gäng pallplatser för dig i år med 🙂

 2. Bo Selin skriver:

  Bra sammanfattning av ditt tävl.år Du kommer stärkt ur detta. Lycka till!! från Bosse Selin

 3. Ola skriver:

  Proffsigt!

 4. Stefan Jansson skriver:

  Låter som om du hade ett bra år tävlingsmässigt. POTS låter inte roligt men jag förstår ungefär hur det funkar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s